Zakwaszona woda zagraża łańcuchowi pokarmowemu
26 listopada 2012, 11:46Zakwaszenie oceanów jest już tak duże, że woda rozpuszcza skorupy ślimaków żyjących w Oceanie Antarktycznym. Naukowcy zdobyli pierwszy twardy dowód na istnienie zjawiska, które może zaszkodzić całemu łańcuchowi pokarmowemu.
Postadopcyjny blues
2 kwietnia 2010, 18:27Niespełnione bądź nierealistyczne oczekiwania rodziców adopcyjnych prowadzą w niektórych przypadkach do depresji postadopcyjnej.
Gdy głośno myślimy, ciszej słyszymy
26 lutego 2018, 12:13Głośność naszych myśli wpływa na to, jak postrzegamy rzeczywiste dźwięki.
Zanikanie chmur zagraża lasom mglistym
14 grudnia 2012, 13:47Lasy mgliste, czyli lasy położone w międzyzwrotnikowych strefach górskich, gdzie stale utrzymują się mgły i chmury, czerpią wodę nie tylko za pomocą systemu korzeniowego. Uczeni z University of California, Berkeley, wykazali, że tamtejsze drzewa pobierają też wodę za pomocą liści.
Zwiększa wagę, zmniejsza mózg
21 kwietnia 2010, 11:27Trzy lata temu genetycy odkryli wersję genu, która aż o 2/3 zwiększa ryzyko otyłości. Okazuje się jednak, że allel FTO (od ang. fat mass and obesity associated), który najczęściej występuje u osób pochodzenia europejskiego, wiąże się także z utratą tkanki mózgowej.
Prozdrowotna garstka
23 marca 2018, 12:53Zjadanie 4,2 dag orzechów pekan dziennie chroni dorosłych przed chorobą sercowo-naczyniową i cukrzycą typu 2.
Życie na egzoksiężycach?
11 stycznia 2013, 13:21Naukowcy pracujący pod kierunkiem René Hellera z niemieckiego Leibniz-Institut für Astrophysik Potsdam oraz Rory Barnesa z University of Washington uważają, że życie może istnieć nie tylko na egzoplanetach, ale również na krążących wokół nich egzoksiężycach.
Odtworzono hemoglobinę mamuta
4 maja 2010, 15:21Kiedy na podstawie DNA syberyjskich okazów mamutów sprzed 43-25 tys. lat międzynarodowy zespół naukowców odtworzył hemoglobinę, okazało się, że w toku ewolucji u zwierząt tych wykształciło się specjalne przystosowanie do chłodnego klimatu. Pozwalało ono kopalnym słoniom ochładzać kończyny, by zminimalizować utratę ciepła (Nature Genetics).
Nowo odkryte bakterie pomagają dzikim pszczołom magazynować pokarm dla larw
16 kwietnia 2018, 09:26Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Riverside wyizolowali z dzikich pszczół i kwiatów 3 nieznane dotąd gatunki bakterii z rodzaju Lactobacillus. Wydaje się, że odpowiadają one za konserwowanie pyłku i nektaru przechowywanego w ulu dla larw (czerwi).
Barwniki owoców jagodowych kontra ślina
29 stycznia 2013, 18:06O prozdrowotnych, np. przeciwnowotworowych, właściwościach antocyjanów słyszy się już od jakiegoś czasu, jednak dopiero Mark Failla z Uniwersytetu Stanowego Ohio zajął się ich podatnością na degradujące oddziaływania ludzkiej śliny.